Gyakran Ismételt Kérdések

Mi az az azbeszt pala?

Az azbesztpala egy tetőfedő anyag melyet jellemzően 1960-as évektől a 90-es évekig használtak hazánkban. A tűzálló pala anyagot azbeszt rosttal erősítették meg, tették ellenállóbbá, melynek tervezett élettartama 20-40 év volt.

Honnan tudom, hogy palatető van a házamon?

A palatetető könnyen felismerhető, két típusa van: sík-, és hullámpala. A sík palatető jellemzően rombusz alakú, szürke vagy piros színű, mohás tető. A hullámpala szürke, mohás, függőleges hullámos hatású panelekből álló tetőhéjazat.

Miért kell lecserélni vagy felújítani a palatetőt?

A palatető tervezett élettartama 20-40 év, amit a környezeti hatások befolyásolnak. Tapasztalatok szerint a legtöbb palatető rossz állapotú, sérült, az anyaguk elhasználódott, elgyengült az időjárási tényezőknek köszönhetően. A sérült palatetőből kiszivárognak az azbesztrostok, amely bizonyítottan mind az egészségre, mind a környezetre káros hatással van.

Mennyi idő után kell felújítani egy palatetőt?

Ha az 1990-es évek előtt került a tetőre, akkor szinte bizonyos, hogy a palatető felújításra szorul.  Általában a tetőre kerüléstől számított 20-40 év, amíg megfelelően képes ellátni a feladatát. Ez függ a helyi időjárási tényezőktől (szél, jégeső gyakorisága, intenzitása) is. Amennyiben sérült vagy hiányos a tetőhéjazat, kivétel nélkül sürgős a felújítás.

Mi a jobb felújítani vagy lecserélni a palatetőt?

Egyértelműen felújítani. A palatető teljes cseréje idő és pénzigényes folyamat (veszélyes hulladék kezelés, új tetőfedő anyagdíj, magasabb munkadíj). Ezzel szemben a palatető felújítása PalaProtect eljárással gyors, kedvezőbb anyag- és munkadíj, és veszélyes hulladék termelése nélkül végezhető, hasonló, vagy magasabb élettartammal meghosszabbítva a tető használhatóságát.

Hogyan lehet felújítani egy palatetőt?

Ezidáig leginkább bitumenes lemezzel oldották meg a palatető felújítását. A pala a tetőn marad, egy szellőző nélküli bitumenes lemezze kerül befedésrel a tetőt, amely jellemzően nem megfelelően illeszkedik a fogadófelületre, ezért hiába kedvező árú, élettartama gyakran nem éri el az ígért 10-15 évet sem.

Ezért is kerestünk hosszú távú és biztonságos megoldást, amit ma PalaProtect eljárásnak nevezünk. Itt a palára olyan bevonat kerül, amely az előkészületi stádiumban kialakított szellőzőnek köszönhetően hagyja lélegezni a tetőszerkezetet. Az anyag tökéletesen tapad a fogadófelületre, így erős, ellenálló, rugalmas és jól szellőző tető a végeredmény, amelynek további 20-30 évvel meghosszabbodik az élettartama.

Hogyan cserélik a palatetőt?

A régi palatető zsindelyre, cserépre, korcolt lemezre, azbesztmentes palára cserélhető. Első lépésként leszedik a régi azbesztpalát, veszélyes hulladékként elszállítják, majd ezt követően kerül fel az új tetőhéjazat, amelynek kivitelezése körülményes, pénzigényes, hosszadalmas, akár 2-3 hónapig is elhúzódó folyamat.

Tényleg veszélyes hulladéknak minősül a pala?

Nem a pala, hanem annak egy összetevője az azbeszt miatt számít veszélyes hulladéknak. Az azbeszt egy környezetre és egészségre káros anyag. Amennyiben a palatető megsérül az azbesztrostok bekerülnek a levegőbe, és semmi sem akadályozza meg, hogy káros hatásaikat kifejtsék. Az azbeszt felhasználására külön rendelet is kitér, amelyet érdemes elolvasni: 

https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=a0600012.eum

Ez a weboldal Sütiket használ a jobb felhasználói élmény érdekében. Részletek: Adatvédelmi Tájékoztató